skip to Main Content

Bagaimana Nak Bagi Anak Cepat Ingat Belajar?

“Cikgu Leen, macamana nak bagi anak cepat ingat belajar?”
.
Alamak, ini memang soalan sangat popular, betul tak?
.
Ramai mak-mak yang rasa anak dia susah betul nak ingat apa yang diajar. Lambat naaa nak dapat – kata orang Johor.
.
Kadang-kadang tu kena ulang sampai 10-12 kali.
.
Haaa, tu yang akan bersambung dengan bebelan, “Mak dah ulang banyak kali pun tak paham-paham ke?”
.
Sabar ya mak-mak. Ni Cikgu Leen nak bagitau satu perkara.
.
Ikut kata pakar, sesuatu perkara itu akan lebih mudah diingati apabila ada 2 ciri-ciri berikut:
.
Yang pertamanya, ianya mestilah bermakna.
.
Haa mak-mak. Dok ulang ulang ulang abc sampai ke sudah. Bermakna ke tidak kalau huruf abc tu diajar secara individu?
.
Takde maknanya mak-mak. Kalau a (disebut ei), a dan a. Ulanglah 100 kali pun, a secara individu tidak mendatangkan apa-apa makna.
.
Ek eh, mak yang ajar fonik tu mulalah nak senyum kan. “Nasib baik aku ajar /a/”.
.
Mak, kalau ajar /a/ sekalipun, ulang 100 kali /a/, /a/ dan /a/, ianya tetap tidak mendatangkan makna. Macam burung gagak je.
.
Inilah datangnya fungsi Teknik Asosiasi dalam Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku.
.
Kita kaitkan bunyi /a/ macam bunyi kena panas.
.
Mak-mak, kalau kena panas buat apa? Mestilah menjeritkan? Jerit apa? aaaaaaaaaaaa.
.
Nah, kan datang dah makna untuk bunyi /a/.
.
Bunyi /a/ macam bunyi kena panas. Jadi, kita dah penuhilah ciri-ciri pertama untuk memastikan anak cepat ingat belajar.
.
Ada satu lagi ciri nak anak cepat ingat belajar, iaitu ianya mestilah beremosi.
.
Kalau nak sebut /a/ macam kena panas tu, buatlah bersungguh-sungguh. Berlebih-lebihan (over exaggerated).
.
Dengan mimik muka, dengan intonasi, dengan aksi – macam orang kena panas.
.
Haaaa barulah kita penuhi kedua-dua ciri untuk anak cepat ingat belajar iaitu:

  1. Bermakna
  2. Beremosi
    .
    Cubalah.
    .
    Nor Azleen Abd Rahim

literacyscientist

powerupmychild

Nak lebih tips lagi, join channel telegram saya di https://t.me/LiteracyScientist

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply