|Adik-adik Pom Pom Girls

Anak yang dua orang ini pom pom girl semasa Pertandingan Membaca. Belum layak masuk pertandingan.

Tapi sebab ada kakak-kakaknya yang masuk, ikut jugalah datang ke pertandingan.

Sudahnya agak tak tahan lihat orang lain semua dapat naik ke pentas, nama yang dua ini tidak juga dipanggil-dipanggil. Duduk sahajalah di tangga pentas, pun jadilah. Hahaha.

Ini gambar yang diambil 2 tahun lepas. Sekarang ni, Melissa dah baca ReadEasy Beginner manakala Azmina baru sahaja habis Buku 6 Bacalah Anakku.

Tahun depan, InsyaAllah bolehlah dua-dua ni pula masuk Pertandingan Membaca ya.

Nor Azleen Abd Rahim

Prasekolah Fonik SK Kota Masai 2

Hari itu kami melawat ke Prasekolah SK Kota Masai 2. Ini adalah salah sebuah sekolah angkat Whiztots untuk tahun 2018.

Apabila melawat ke sekolah angkat, kami akan melihat guru menjalankan pdpc fonik. Setiap langkah dicatatkan dan cadangan penambahbaikan diberikan.

Selain dari itu, kami juga melihat jika ada pelajar-pelajar yang memerlukan bantuan khusus.

Berdasarkan maklumbalas dari guru-guru terlibat, tiada pelajar yang tidak dapat memberi respon terhadap pdpc. Sudah tentu, ada yang lebih laju dan ada yang agak perlahan prestasinya. Tetapi secara keseluruhan semua pelajar memberi respon positif.

Pelajar seronok belajar. Guru-guru pula kurang stress mengajar. Tambahan pula guru semakin berpengalaman dan berkeyakinan mengajar fonik.

Guru yang mengamalkan pdpc fonik mengikut langkah demi langkah yang dicadangkan menampakkan progress yang besar.

Guru yang masih belum berkeyakinan mengajar dan skip satu dua step langkah mengajar fonik diberi teguran dan dicadangkan supaya menyertai Fonik360 Group Coaching.

Semoga guru-guru ini dapat terus bersama-sama menggunakan fonik sintetik yang memang terbukti secara saintifik dapat membantu anak belajar membaca dengan lebih cepat dan mudah.

Autisme Pun Boleh Membaca

Hari ini saya nak kongsikan pasal salah seorang phonicsmarty kami. Namanya Mikael, baru berusia 5 tahun. Mikael ada learning disability. Dia autisme.

Mulanya Mikael sertai phonemic awareness playgroup di Whiztots. Hari pertama, dia baring sesuka hatinya.

Kalau mood Mikael baik, siaplah aktiviti hari tersebut. Kalau sedang alami mood swing, sampai maknya pun terpaksa cutikan dia dari kelas.

Saya cadangkan mak Mikael supaya berhentikan dahulu kelas Mikael. Sayang bayar yuran tapi kami tak dapat berikan apa-apa untuk Mikael. Saya minta tunggu sehingga Mikael 5 tahun.

Selepas 6-7 bulan, maknya datang bertanya lagi. Mikael sudah boleh baca sehingga Buku 5. Mak tak tahu nak ajar Buku 6 seterusnya.

Saya minta Mikael datang buat testkit. Memang lancar membaca sehingga Buku 5. Macam orang yang dah ada lesen memandu bertahun-tahun dan setiap hari membuat pemanduan jarak jauh.

Fuh, kagum saya dengan kebolehan maknya.

Mikael masuk Whiztots, mula kelas 1 Ogos tahun lalu. Moodnya masih begitu. Ada ketika dia nak belajar, cepat sahaja siap semua aktiviti.

Ada ketika mood tak baik, maknya terpaksa cutikan sahaja. Kadang-kadang sampai Whiztots dia nak tengok poster dulu. Atau ukur tinggi dulu.

Tutor Atikah yang penyabar dan baik hati, layankan sahaja.

Alhamdulillah, ketika ini Mikael dah berjaya tamatkan Buku 8 Bacalah Anakku.

InsyaAllah, dengan kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku, anak-anak dengan learning disabilities juga boleh belajar membaca.

Mungkin benar apa yang saya baca hari tu, bukan learning disabilities yang berlaku tapi teaching disabilities.

“If you cannot teach kids with your way, teach them with their way.”

So teachers, be the agent of change. Gunalah fonik ori Bacalah Anakku.

Nor Azleen Abd Rahim

Anugerah Penggalak Literasi Bacalah Anakku & ReadEasy

Alhamdulillah, saya mendapat Anugerah Penggalak Literasi Bacalah Anakku dan ReadEasy dari Read Network.

Anugerah disampaikan oleh Puan Nik Eliani Nik Nawi dan Tuan Haji Othman semasa Majlis Malam Apresiasi Phonicsmart.

Majlis berlangsung di Restoran D’Saji Titiwangsa dengan penuh gilang gemilang.

Semoga anugerah ini menjadi pembakar semangat untuk kami team Whiztots berusaha dengan lebih kuat lagi di tahun hadapan. InsyaAllah.

Adi, 12 Tahun, Disleksia, Tamat Bacalah Anakku Buku 2

Ini Adi (bukan nama sebenar). Berusia 12 tahun. Mengalami disleksia.

Sudah menghadiri sekolah/ disleksia sejak berusia 7 tahun. Awal tahun ini ibunya berhentikan kerana sekolah tersebut ditutup di Johor.

Dihantar ke Whiztots pada pertengahan Julai yang lalu. Belum mengenal huruf, apatah lagi nak membaca.

6 minggu, sudah tamat baca Buku 2. Alhamdulillah, asalkan ada kemajuan, ibu sudah gembira, tutor gembira. Cikgu Mommy lagi gembira.

Beginilah, anak-anak dengan keperluan khas seperti disleksia, adhd, autisme, speech delay, global delay tidak boleh kami janjikan berapa cepat mereka boleh tamat membaca.

Tapi kami boleh janjikan akan ada kemajuan. Cepat atau perlahan itu kuasa Allah SWT. Tugas kita, guru dan ibu bapa adalah untuk berusaha. Dengan yakin dan tidak putus asa.

Kita buat kerja kita, dan Allah SWT akan berikan hasilnya.

Kawan-kawan,

Doakan Adi dipermudahkan belajar ya. Doakan Whiztots juga supaya dapat perluaskan lagi perkhidmatan kami. Mak Adi minta Whiztots ajar Adi sepenuh masa, semua subjek.

Semoga Allah SWT perkenankan doa-doa kalian di hari yang barakah ini.

Amin.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy

https://youtu.be/E3P8yTN73iw

Tadika Guna Kaedah Fonik Gabung Bunyi Di Pasir Gudang

Standard operasi Whiztots, bakal phonicsmarty akan melalui ujian ringkas. Ujian ini untuk mengenalpasti tahap kesediaan belajar membaca serta pengetahuan sedia ada anak.

Hari tu, adalah seorang ibu datang bawa anaknya untuk diuji. Anak berusia 6 tahun dan bersekolah tadika yang menggunakan buku Bacalah Anakku.

Selepas ibu mengisi borang pendaftaran, saya terus jalankan ujian dihadapannya. Sesi temu ramah (jika perlu) biasa saya lakukan selepas sesi ujian.

Anak ini mempunyai kesediaan belajar membaca yang sesuai dengan peringkat umurnya. Bahkan beliau boleh membaca sehingga buku 7. Boleh tahan lancarnya.

Bila beliau tidak dapat membaca buku 8, saya perkenalkan bunyi baru dalam buku 8. Dan saya tanya, /kh/ kawan dengan /a/, baca apa? Dia kelip-kelip mata dan nganga mulut.

Saya beritahu, /kh/ kawan /a/ baca ‘kha’. Dia ikut. Saya tanya lagi, /kh/ kawan /i/, baca apa? Dia kelip-kelip mata dan nganga mulut lagi.

Ok, sah. Bukan sah menikah. Tapi sah anak ini tidak membaca dengan cara menggabung bunyi.

Buku Bacalah Anakku sepatutnya diajar dengan kaedah fonik gabung bunyi. Barulah anak boleh menjadi independent reader.

Sayang sekali, jika anak ini diajar membaca dengan cara menggabung bunyi, nak mula ajar membaca bahasa Inggeris pasti sangat mudah.

Tapi bila ajar membaca dengan cara menghafal, itu yang bahasa Inggeris terpaksa pula ajar guna kaedah whole word. Kalian ingat senang nak ajar whole word ini?

Menurut Kamus Online Oxford, terdapat lebih dari 500,000 perkataan dalam bahasa Inggeris. Dan perkataan ini akan bertambah dan bertambah kerana ciri bahasa yang boleh bertahan lama adalah ia boleh terevolusi.

Mampukah kalian mengajar semua 500,000 perkataan ini? Dan lagi penting, mampukah anak menghafal semua 500,000 perkataan ini?

Nah, sebab itu ibu bapa yang sedang memilih tadika anak tahun hadapan, jika tadika war-warkan mereka guna Bacalah Anakku, mesti tanya juga, bagaimana guru mengajar anak membaca dengan buku ini.

Kalau cikgunya, “aaaaa” atau “macam biasalah puan”, dan tidak menyebut FONIK GABUNG BUNYI, makanya mereka tidak mengajar dengan kaedah yang sepatutnya.

Maaf, saya masih tidak boleh memberi jawapan tadika mana yang guna kaedah Fonik Gabung Bunyi di Pasir Gudang ini.

Tapi saya boleh beritahu yang Prasekolah SK Taman Rinting 1 dan Prasekolah SK Kota Masai 2, adalah anak angkat Whiztots. Jadi mereka gunakan Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku untuk mengajar membaca.

Tak tahulah dah penuh ke tidak pendaftaran tahun hadapan.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy berangan nak buka tadika. Ada yang nak hantar anak?

Dengar Bunyi Siren Dalam Kepala

Carta poket mini berbentuk kereta polis ini dilukis khas oleh ibu seorang pelajar kami. Anaknya bercita-cita nak menjadi seorang polis.

Sesi-sesi awal kami bersama anak ini kerap kali suruh saya diam.

“Syhhh syhhh ada bunyi. Nenoo nenoo. Cikgu dengar tak?”

Katanya dia boleh dengar bunyi siren dalam kepalanya.

Disebabkan itu, anak ini sukar fokus untuk belajar. Selain dari bunyi siren, ada juga sesekali dia mendengar orang bercakap-cakap.

Seram? Seram lagi kami yang mengajar. Huhu. Tambahan pula anak ini buat personal tutoring di lewat petang.

Di awal-awal dulu juga sangat sukar nak mengajak anak ini masuk kelas. Ada sahaja alasannya. Nak minum lah, nak biskutlah.

Sangat mudah terganggu. Angin bertiup pun boleh menoleh. Cakap kuat sedikit sakit telinganya.

Hari ini kami lihat sudah banyak perubahannya. Sudah baca buku 6. Agak lancar.

Dan lebih mengagumkan saya kerana dia boleh faham apa yang dibacanya. Dia akan mengulang ayat beberapa kali, mengerutkan dahi dan akhirnya senyum sambil menerangkan ayat tersebut melalui aksi.

Saya tanya padanya, “Masih ada bunyi nenoo nenoo, bunyi kereta polis tak?”

“Tak ada.” Jawabnya ringkas sambil senyum.

Perjalanannya masih jauh untuk mencapai satu standard yang membolehkannya belajar seperti kanak-kanak lain. Tapi sama-samalah kita doakan agar anak ini, yang tidak ada masalah ketidakupayaan IQ juga dapat berjaya dengan caranya yang tersendiri.

Amin.

Nor Azleen Abd Rahim

#cikgumommy

Certified Trainer Bacalah Anakku dan ReadEasy

Syukur kepada Tuhan, berjaya mencapai satu lagi milestone dalam bidang fonik ini.Saya berjaya menamatkan Kursus Certified Trainer dengan ReadNetwork. Dan telah diberikan perlantikan sebagai Certified Trainer.

Perlantikan ini membolehkan saya menjalankan kursus-kursus berikut:
– Kursus Intensif Kaedah Mengajar Membaca Bacalah Anakku (6 jam)
– Kursus Asas Kaedah Mengajar Membaca Bacalah Anakku (4 jam)
– Kursus Asas Kaedah Mengajar Membaca ReadEasy (4 jam)

Dan, semua kursus-kursus tersebut layak mendapat sijil penyertaan yang disahkan oleh ReadNetwork.

Perlantikan sebagai Certified Trainer ini adalah untuk tempoh tiga tahun. Dari 2018 hingga 2021. Dan boleh diperbaharui dengan persetujuan kedua belah pihak.

Saya percaya antara faktor yang mempengaruhi pembaharuan status ini kelak adalah aktif menjalankan kursus. Jadi, otak sedang ligat bagaimana untuk bermula.

Berikut adalah senarai Certified Trainer Read Network (tidak disusun mengikut seniority):

  1. Puan Masturah A. Latib (Johor Bahru, Johor)
  2. Puan Nur Atikah Ishak (Jerantut, Pahang)
  3. Puan Wardiatul Fathi (Kepala Batas, Pulau Pinang)
  4. En Saini Bolly (Kuching, Sarawak)
  5. Puan Zuraida (Kota Bharu, Kelantan)
  6. Puan Nadia (Kulim, Kedah)
  7. Puan Nuridah (Batu Caves, Selangor)
  8. En Azman (Kepala Batas, Pulau Pinang)
  9. Puan Nor Azleen Abd Rahim (Pasir Gudang, Johor)
  10. Puan Shima Aziz (Bangsar, Kuala Lumpur)
  11. Puan Yusfiza Mazni Ishak (Putrajaya, Kuala Lumpur)
  12. Puan Aishah (Johor Bahru, Johor)
  13. Cik Norani Manaf (Kuala Terengganu, Terengganu)
  14. Puan Rohani Anie Wahab (Kajang, Selangor)
  15. Puan Liza (Subang Jaya, Selangor)
  16. Puan Norita (Subang Jaya, Selangor)
  17. Puan Azlina Nawi (Skudai, Johor)
  18. En Fazli Ghazi (Skudai, Johor)

Kalian bolehlah menghubungi Certified Trainer yang terdekat untuk membantu kalian mengajar membaca menggunakan kaedah fonik dengan lebih berkesan.

Semoga bermanfaat.

Nor Azleen Abd Rahim
#certifiedtrainer
#buildingareadingnation

P.s: Maaf, ada yang tak dapat tagged namanya.