Seni Ajar Membaca

Nak Ajar Fonik Gabung Bunyi Tapi Guna Buku Lain

Hari tu saya dihubungi oleh seseorang yang ingin tahu tentang perkhidmatan Personal Coaching yang saya jalankan. Sebagai seorang coach yang bertanggungjawab, saya pun menyelidik serba sedikit tentang individu ini bagi memastikan personal coaching ini memang sesuai untuk membantu beliau mencapai apa yang beliau hajatkan.

Rupa-rupanya beliau adalah guru sebuah tadika dan berhajat membuat tuition untuk anak murid tadika beliau. Saya maklumkan kepada beliau bahawa sesi personal coaching adalah khusus untuk ibu bapa yang berhajat mengajar anak sendiri sahaja.

Untuk guru-guru yang ingin menggunakan Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku di sekolah masing-masing adalah lebih sesuai jika mereka menghadiri Kursus Intensif Bacalah Anakku. Manakala jika berhajat untuk membuat home tuition atau kelas membaca, perlulah memohon dengan pihak Read Network.

Bacalah Anakku ada TM (pendaftaran intellectual property) dan tidak boleh sewenang-wenangnya membuka kelas membaca. Boleh disaman nanti. Beliau akui yang beliau ada ternampak posting dari Puan Nik Eliani tentang perkara tersebut.

Beberapa minit kemudian, beliau mesej saya kembali.

“Cikgu, kalau saya guna buku tadika saya tapi mengajar dengan Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku boleh tak?”

Aduih, saya tak arif tentang susunan buku tadika guru tersebut tetapi saya arif dengan susunan buku Bacalah Anakku.

Kawan-kawan, janganlah kita merumitkan perkara yang mudah.

Bacalah Anakku telah dibina, diolah, disusun, dicubajaya, disusun semula semenjak tahun 1996. Beerti ia sudah berada di pasaran selama 21 tahun.

Berada di pasaran selama 21 tahun, tetapi telah dibina sejak sebelum itu. Dicuba pakai oleh penulisnya sendiri ke atas anak-anak mereka, kepada anak-anak kawan-kawan mereka, anak-anak jiran mereka (anak-anak sedara saya sebelah suami adalah antara anak-anak awal yang dicubajaya oleh pasangan penulis ini).

Ia dibina dengan mengambil kira tabii dan fitrah anak kecil. Bukan suka-suka penulis mahu ajar a i u dahulu dan diikuti dengan b dan n. Mengapa tidak ajar mengikut susunan ABC?

Perkara-perkara kecil dan nampak remeh di mata kita ini sebenarnya besar impaknya kepada pembinaan litar membaca dalam otak anak. Bila sejak akhir-akhir ini muncullah satu demi satu kajian sains neurologi tentang bagaimana otak kita membaca semuanya menyokong apa yang dipraktikkan oleh Bacalah Anakku sebelum ini.

Dan penulis telah bukan sahaja menerbitkan dan menjual buku Bacalah Anakku ini, bahkan ada menyediakan kursus-kursus kaedah mengajar, melatih trainer-trainer dan coach-coach untuk membantu guru dan ibu bapa, membuka peluang kelas membaca supaya lebih banyak anak-anak Malaysia mendapat peluang belajar membaca dari awal usia.

Jadi mengapa kita mahu merumitkan perkara yang mudah?

Guna sahaja buku yang memang telah disediakan khusus untuk Kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku. Ia pasti serasi. Ia pasti mudah, cepat dan seronok. Harganya pun sangat berpatutan. RM44.90 sahaja untuk 8 buku bacaan.

Azleen
#cikgumommy si penjual buku

Leave a Reply