skip to Main Content

Autisme Pun Boleh Membaca

Hari ini saya nak kongsikan pasal salah seorang phonicsmarty kami. Namanya Mikael, baru berusia 5 tahun. Mikael ada learning disability. Dia autisme.

Mulanya Mikael sertai phonemic awareness playgroup di Whiztots. Hari pertama, dia baring sesuka hatinya.

Kalau mood Mikael baik, siaplah aktiviti hari tersebut. Kalau sedang alami mood swing, sampai maknya pun terpaksa cutikan dia dari kelas.

Saya cadangkan mak Mikael supaya berhentikan dahulu kelas Mikael. Sayang bayar yuran tapi kami tak dapat berikan apa-apa untuk Mikael. Saya minta tunggu sehingga Mikael 5 tahun.

Selepas 6-7 bulan, maknya datang bertanya lagi. Mikael sudah boleh baca sehingga Buku 5. Mak tak tahu nak ajar Buku 6 seterusnya.

Saya minta Mikael datang buat testkit. Memang lancar membaca sehingga Buku 5. Macam orang yang dah ada lesen memandu bertahun-tahun dan setiap hari membuat pemanduan jarak jauh.

Fuh, kagum saya dengan kebolehan maknya.

Mikael masuk Whiztots, mula kelas 1 Ogos tahun lalu. Moodnya masih begitu. Ada ketika dia nak belajar, cepat sahaja siap semua aktiviti.

Ada ketika mood tak baik, maknya terpaksa cutikan sahaja. Kadang-kadang sampai Whiztots dia nak tengok poster dulu. Atau ukur tinggi dulu.

Tutor Atikah yang penyabar dan baik hati, layankan sahaja.

Alhamdulillah, ketika ini Mikael dah berjaya tamatkan Buku 8 Bacalah Anakku.

InsyaAllah, dengan kaedah Fonik Gabung Bunyi Bacalah Anakku, anak-anak dengan learning disabilities juga boleh belajar membaca.

Mungkin benar apa yang saya baca hari tu, bukan learning disabilities yang berlaku tapi teaching disabilities.

“If you cannot teach kids with your way, teach them with their way.”

So teachers, be the agent of change. Gunalah fonik ori Bacalah Anakku.

Nor Azleen Abd Rahim

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply