CARA SETTING REMINDER KELAS ANAK

“Cikgu, boleh tak minta tutor hantar mesej remind kelas 10 minit sebelum? Saya selalu lupalah kelas anak.”
.

“Erkkk..”
.

“Minta maaf puan, kelas kami back to back selama 2 jam. Tutor ada masa lebih kurang 5-10 minit sahaja antara kelas untuk mereka merekod kelas yang telah dijalankan dan bersedia untuk kelas berikutnya. Kadang-kadang nak pergi tandas atau nak minum air pun tak sempat. Jadi saya tak boleh nak suruh tutor hantar mesej reminder sebegitu.”
.

“Saya cadangkan puan download Google Calendar di handphone dan gunakannya untuk reminder kelas anak. Saya sendiri pun set reminder kelas di Google Calendar sebab biasalah, dengan schedule harian kita yang sibuk, memang kadang-kadang saya sendiri pun lupa kelas.”
.

Hari ini saya nak kongsikan dengan kalian bagaimana nak settingkan reminder kelas anak dengan menggunakan Google Calendar.
.

Mula-mula, pergi download Google Calendar kat Appstore atau Google Playstore. Tapi kalau korang guna android, rasanya Google Calendar ni memang dah pre-installed.
.

Kemudian korang buka Google Calendar ni, korang klik butang ‘+’ kat bawah kiri, dan klik ‘event’. Kalau korang guna bahasa melayu, pepandailah sendiri translate ya.
.

Masukkan tajuk, contohnya “Kelas Ungku”. Ungku tu nama anak saya. Korang letaklah nama anak korang. Setkan tarikh kelas yang terdekat, dan juga masa kelas.
.

Kemudian, korang klik “more option”. Klik “does not repeat”. Pilihlah kelas anak korang tu setiap minggu ke, setiap bulan ke, setiap tahun. Kalau kelas membaca online, 2 kali seminggu, korang kena setkan semua step yang sama ni 2 kali, 1 kali untuk setiap 1 hari.
.

Kemudian, skrol ke bawah sampai jumpa gambar loceng. Kat sinilah tempat kita nak setkan reminder. Korang boleh pilih, nak reminder by emel, atau nak reminder kat hp sahaja. Boleh pilih nak 10 minit sebelum, 30 minit sebelum, sejam sebelum, 12 jam sebelum.
.

Dah siap tu jangan lupa klik save.
.

Ulang step ni untuk semua kelas anak korang. Lepas ni, takdelah lagi kes terlupa kelas ya.
.

Untuk penjelasan yang lebih detail, boleh klik kat deretan gambar di bawah ini.
.

Semoga bermanfaat.
.

TIPS JAGA MOOD BELAJAR ANAK

“Dia menangis pula ni cikgu, tak nak masuk kelas. Nak buat macamana ni? Dah puas saya pujuk.”

Nak belajar ni bukan boleh dipaksa-paksa. Apabila dipaksa, walaupun anak duduk belajar, otaknya akan menolak apa yang diajar. Itu menyebabkan ajar banyak kali pun, anak tak dapat-dapat juga.

Akhirnya mak ayah juga yang stress dan anak kena marah lagi dan lagi.

Hari ni saya nak kongsikan 3 tips bagaimana kita boleh menjaga mood belajar anak.

1 Pastikan anak cukup makan.

  • Kebanyakan anak kecil tidak tahu memberitahu yang mereka lapar.
  • Mereka hanya tahu untuk bersikap cranky dan grumpy walhal sebenarnya mereka lapar
  • Perut yang lapar semasa belajar akan mengganggu fokus dan perhatian mereka
  • Berikan anak makan antara 30 ke 60 minit sebelum kelas bermula
  • Sekiranya terlewat beri makan dan waktu kelas sudah terlalu dekat, berikan makanan yang ringan dan cepat hadam seperti roti atau coklat sahaja dulu
  • Jika makan makanan berat sejurus sebelum waktu kelas, proses penghadaman juga boleh mengganggu fokus dan perhatian

2 Pastikan anak cukup tidur

  • Jika anak ada kelas pada waktu malam, pastikan anak tidur 1-2 jam pada waktu tengah hari
  • Elakkan anak dari tidur terlalu lewat (melebihi 10 malam) pada waktu malam
  • Kejutkan anak bangun tidur paling lewat sekitar 8 pagi, supaya mereka cukup penat untuk tidur pada waktu tengah hari
  • Anak yang mengantuk dan keletihan tidak dapat fokus semasa belajar dan cenderung untuk membuat kesilapan

3 Pastikan anak cukup main

  • Tahu tak bahawa anak perlu bermain bebas 2-3 jam setiap hari?
  • Bermain bebas bermakna mereka yang memilih jenis permainan yang mereka inginkan
  • Bermain bebas membentuk skil kreativiti dan kepimpinan dalam diri anak
  • Bermain bebas ini sebaiknya dalam bentuk fizikal seperti berlari, melompat, berguling dan memanjat, bukan setakat dalam handphone sahaja tau
  • Anak yang dapat bermain secukupnya lebih bersedia untuk duduk belajar tanpa perlu dipaksa

Nah, saya harap tips ini dapat membantu ibu bapa yang struggle nak paksa anak duduk belajar.

Tak Rasa Dihormati

Yalah, kalau semasa menjadi isteri pun kita tidak dihormati, apatah lagi bila dah bercerai. Memang jangan harap lah kan.

Saya mesej untuk bertanya jika saya boleh mengambil anak selama seminggu semasa cuti sekolah raya cina. Saya mesej pada hari Ahad yang lepas.

Sehingga hari rabu malam, Isyraq vc saya.

“Mummy, kakak kata mummy ambil esok.”

“Mummy vaksin hari jumaat, nanti kelam kabut nak hantar awak balik.”

Selepas tu saya wasap ke kakak.

“Mummy ada wasap abah tanya kalau mummy boleh ambik awak Isnin sampai Jumaat. Jumaat tengah hari mummy hantar balik. Mummy dah wasap dari hari Ahad, tapi sampai hari ni abah tak reply lagi.”

“Abah tanya bila kakak nak mummy ambik, sebab tu abah tak jawab.”

Hmmm sakitnya hati saya. Kalau ya pun nak dapatkan persetujuan dari anak yang berusia 11 tahun, setidaknya hormatilah saya dengan membalas dan memaklumkan kepada saya.

Tetapi wasap saya dibiarkan tanpa balasan.

Ini bukan kali pertama. Ini dah beratus kali. Dari kawin dulu, sampai dah bercerai.

Menyakitkan hati. Membuatkan saya stress.

Lalu malamnya saya menangis.

Saya rasa saya cuba menghormati dia sebab itu saya mesej dia bertanya jika dia ada plan untuk membawa anak-anak bercuti semasa cuti sekolah minggu depan.

Setidak-tidaknya hormati saya semula dengan membalas mesej itu. Walaupun jika jawapannya adalah tidak, saya tak boleh ambik anak-anak.

Tapi dengan tidak membalas mesej, dengan sengaja, itu adalah sangat kurang ajar. Saya harap Tuhan akan membalasnya.

ANAK BOLEH MENGEJA?

SOALAN:
Adakah kalau anak dah pandai membaca, adakah anak mudah untuk mengeja perkataan?

JAWAPAN:
Mengeja biasanya digunakan untuk melatih kemahiran menulis.

Perlu diingatkan bahawa membaca dan menulis adalah dua kemahiran yang berbeza dan menggunakan fungsi otak yang berbeza.

Justeru walaupun terdapat sebahagian anak yang boleh mengeja sendiri selepas dapat membaca, kebanyakan kanak-kanak perlu dilatih mengeja secara berasingan.

Buku & Bahan Ajar Anak 4 Tahun Membaca

SOALAN:

Pada pendapat cikgu, utk anak usia 4 tahun perlu beli semua yg ada dlm senarai bukubak @perlu pilih yg mana shj?

JAWAPAN:

kalau bajet puan besar, beli semua. terus dari 4 tahun smpi pandai tulis cerita.

tapi kalau bajet tak berapa besar, yang perlu ada

– rancangan mengajar
– buku permainan kreatif
– siri cepat membaca bacalah anakku
– buku aktiviti fonetik ekspres 1 & 2
– siri bacaan awal bacalah anakku
– poster abu ada ayam dan carta bunyi

Untuk membeli buku dan bahan mengajar membaca BM menggunakan kaedah fonik Bacalah Anakku, boleh ke ezy.la/bukubak

Tips Membantu Anak Belajar Di Rumah

Hari ni saya nak kongsikan tips untuk memudahkan ibu ayah membantu anak belajar di rumah.

  1. Tetapkan jadual waktu. Tandakan pada kalendar dan letak di tempat yang boleh dilihat oleh anak.

Sebaiknya biarlah masa belajar tu lebih kurang sama setiap kali.

  1. Pastikan anak telah cukup tidur dan rehat.

Waktu yang baik untuk anak tidur malam adalah tidak lewat dari 10 malam.

Jika anak bangun awal pagi, ajak anak untuk tidur sekejap (nap) pada waktu tengah hari.

  1. Pastikan anak telah diberi makan dalam tempoh 1 jam sebelum mula belajar.

Kanak-kanak cepat berasa lapar tetapi seringkali mereka tidak tahu bagaimana menyatakan bahawa mereka lapar.

Mereka hanya tahu keadaannya tidak selesa dan mula meragam.

  1. Pastikan anak telah cukup bermain.

Bermain akan membantu emosi kanak-kanak untuk lebih stabil dan puas hati.

Bermain adalah cara hidup kanak-kanak, jadi berikan mereka peluang untuk bermain 2-3 jam setiap hari.

Sebaiknya berikan mereka permainan yang bersifat fizikal seperti berlari, melompat, memanjat, berguling dan sebagainya.

  1. Ajak anak untuk bersenam setiap hari.

Masukkan rutin senaman ringkas dalam hidup seharian. 30 minit sehari pun sudah cukup.

Mak ayah kena buat sekali dengan anak tau.

  1. Sediakan ruang belajar yang khusus.

Memadai dengan menyediakan meja dan kerusi yang bersesuaian dengan umur anak.

Sekiranya tiada ruang dalam rumah, atau kekurangan bajet, boleh juga gunakan meja makan untuk belajar.

Bersih dan kosongkan meja makan dari sebarang peralatan atau barangan tidak berkaitan semasa belajar.

  1. Beri rehat pendek-pendek semasa sesi belajar.

Menurut pakar, masa seorang kanak-kanak boleh fokus adalah umurnya kali 3-5. Contohnya bagi kanak-kanak berusia 6 tahun, tempoh dia boleh fokus adalah 18 minit (6×3) hingga 30 minit (6×5) sahaja. Bahagikan 2 jika anak anda lelaki hihi.

Susun aktiviti belajar supaya berada dalam lingkungan masa ini sahaja.

Berikan break time 10-15 minit selepas masa belajar ini untuk anak melakukan aktiviti bebasnya sendiri.

  1. Selang selikan aktiviti pasif dan aktif untuk mengelakkan anak berasa cepat bosan.

Aktiviti pasif adalah aktiviti yang anak hanya melihat sahaja seperti menonton rakaman video yang dihantar oleh guru.

Aktiviti aktif pula adalah aktiviti yang memerlukan anak bergerak seperti menguli doh, menulis, mewarna, mencari barang dan sebagainya.

  1. Sediakan snek ringan untuk anak dan berikan dia makan sekurang-kurangnya setiap 2-3 jam sekali.

Antara pilihan snek yang bagus adalah buah-buahan dan kekacang.

  1. Berikan pujian dan ganjaran untuk usaha anak melakukan aktiviti. Tidak terhad semata-mata kepada hasil aktiviti dilakukan.

Cukuplah 10 tips ini. Harapnya membantu kalian yang masih lagi struggle nak mengajak anak belajar kat rumah sepanjang musim pkp ni ya.

Nor Azleen Abd Rahim

konsultanparenting

kelasmembacaonline

Tips Membina Ruang Belajar Untuk Anak

Hari ini saya nak kongsikan 9 tips bagaimana menyediakan ruang belajar yang kondusif untuk anak.

Ruang yang baik membolehkan anak menyiapkan kerja rumah dengan lebih baik, cepat dan selesa.

Ikuti tips berikut untuk menyediakan ruang belajar yang sesuai untuk anak anda:

Tips 1 – Tentukan mood

Adakah anak anda suka bersendirian atau dia memerlukan aktiviti untuk lebih fokus?

Untuk anak yang menyendiri, sediakan ruang belajarnya di dalam bilik atau di sudut-sudut terpencil dalam rumah.

Untuk anak yang sukakan suasana sibuk dan sering memerlukan anda semasa membuat kerja sekolah, sediakan ruang belajar di dapur atau ruang keluarga.

Tips 2 – Ruang hendaklah kondusif tetapi tidak terlalu selesa

Pilih spot yang membantu anak tenang, fokus dan alert.

Anak mungkin suka membaca di atas katil, tetapi sekiranya dia tertidur semasa membaca, kerjanya tidak akan siap.

Justeru, sofa kecil adalah lebih sesuai.

Tips 3 – Jadikan ianya ergonomik

Ruang kerja untuk anak sepatutnya sesuai dengan ketinggiannya.

Jika dia duduk, pastikan dia boleh meletakkan sikunya di atas meja tanpa menjengketkan bahunya.

Anak juga boleh meletakkan kakinya diatas lantai.

Sekiranya kerusi anak tidak sesuai dengan ketinggiannya, benarkan dia duduk diatas bantal atau letakkan kotak kasut di kakinya.

Letakkan juga bantal kecil ataupun gulungan selimut dibelakangnya untuk mengelakkan penat belakang.

Jika anak menggunakan komputer, letakkan skrin antara 18 ke 30 inci jauh.

Tips 4 – Cahaya mencukupi

Anak akan cepat letih sekiranya dia perlu mendekatkan mukanya ke buku atau sukar melihat apa yang ditulis.

Cuba gabungkan penggunaan lampu tinggi bersama dengan lampu membaca yang boleh dihalakan ke buku atau skrin komputer.

Tips 5 – Sediakan ruang untuk dia menulis. Sekiranya dia ada komputer, susunaturkan agar dia juga ada ruang menulis,

Tips 6 – Pastikan barang keperluan belajarnya mencukupi.

Apakah barang yang anak selalu gunakan. Gunting? Kertas?

Simpan semua bekalan ini di satu ruang supaya anak boleh mencapainya dengan mudah.

Berikan anak kalendar, senarai to-do atau planner supaya dia selalu tahu apa yang perlu dia lakukan pada bila masa.

Tips 7 – Susunkannya.

Gunakan kotak, laci atau organiser untuk menyusun barangnya.

Gantungkan papan kenyataan atau kalendar dinding sebagai ingatan.

Tips 8 – Hiaskannya.

Berikan anak kebenaran untuk menghias ruang belajar dengan poster, gambar, hasil seni atau apa saja yang dimahukannya.

Oleh kerana dia akan habiskan masanya di situ, biar dia nikmatinya.

Tips 9 – Tutupkan gajet dan tv.

Sebarang bunyi yang boleh menarik perhatiannya lebih daripada bukunya adalah gangguan.

Gunakan muzik ringan ataupun kesunyian sahaja semasa anak belajar.

Semoga tips ini dapat membantu anak kalian belajar dengan lebih seronok dan fokus.

Selamat mencuba!

Nor Azleen Abd Rahim

certifiedtrainer

parentingtalk

kelasmembacaonline

Jadual Waktu Belajar Maya Sepatutnya Lebih Pendek Dari Hari Persekolahan Biasa

Kanak-kanak tidak perlu menghabiskan masa sehingga 8 jam sehari membuat kerja sekolah.

Jadual belajar secara maya tidak sama dengan jadual sekolah tradisional. Jadual belajar secara maya tidak sama dengan jadual sekolah tradisional.

Kita akan terus mengulang ayat ini sehingga semua orang faham, boleh?

Seriuslah, takkanlah kita nak kanak-kanak belajar online dan offline sehingga 8 jam sehari sepanjang pandemik Covid19 ini.

Ini sebabnya:

Satu, tahap pembelajaran jarak jauh adalah berbeza.

Sebenarnya tak payah nak cakap banyakpun, kita dah tahu bahawa struktur persekolahan normal sekarang ni dah berbeza sebab kanak-kanak mula belajar di rumah.

Mereka tak ada waktu rehat, perhimpunan ataupun acara-acara istimewa. Mereka tak perlu nak berjalan ke perpustakaan, kantin, makmal sains ataupun ke padang.

Semua ini sebenarnya meliputi waktu persekolahan normal dan tidak termasuk dalam pembelajaran maya.

Bukanlah bermaksud yang jadual sekolah tradisional dipenuhi dengan aktiviti huha huha, kanak-kanak menerima banyak arahan dan panduan dari guru dalam kelas yang mereka tidak dapat sekarang.

Tetapi dari sudut jumlah jam dan masa tidak bersesuaian dengan suasana belajar di rumah.

Dua, kanak-kanak perlu kurangkan masa membuat kerja rumah.

Cadangan masa belajar bersesuaian mengikut umur:

Prasekolah dan tahap 1 sekolah rendah: 1-2 jam sehari
Tahap 2 sekolah rendah: 2-3 jam sehari
Sekolah menengah: 3-4 jam sehari

Galakkan sekurang-kurangnya 1 jam masa bermain di luar rumah, patuhi SOP.

Sememangnya sukar mendapatkan keseimbangan antara sesi kelas sebenar dengan guru dan aktiviti serta projek kendiri.

Tiga, oleh kerana keadaan yang luar biasa ini, kita mungkin perlu rendahkan sedikit standard kita.

Realitinya kehidupan agak berat buat semua orang, termasuk kanak-kanak.

Mereka mungkin tidak mempunyai teknologi yang diperlukan.

Mereka mungkin perlu menjaga adik-adik.

Mereka mungkin tidak mendapat sokongan dari ibu bapa yang mungkin juga sedang sibuk bekerja dari rumah.

Dalam keadaan sebegini, cubaan meniru jadual persekolahan tradisional adalah mustahil.

Dan yang keempat serta paling penting, kita patut hargai semua jenis pembelajaran yang kanak-kanak lakukan.

Seorang kanak-kanak yang melakukan kerja sekolahnya selama 1-2 jam sehari bukan bermakna dia hanya belajar 1-2 jam itu sahaja.

Kanak-kanak belajar melalui bermain.

Mereka belajar melalui komunikasi dengan ahli keluarganya.

Mereka belajar melalui memasak.

Dan mereka juga belajar dengan banyaknya hanya denga berusaha hidup melalui pandemik global ini.

Inilah masanya untuk kita menghargai semua pengalaman ini, kurangkan tekanan terhadap diri sendiri dan berhenti mencuba meniru susun atur sekolah.

Kita belajar dengan cara yang berbeza sekarang ni, dan itu adalah OK.

Nor Azleen Abd Rahim

parenting

homeschooler

Home Schooling vs Home Learning

Mengapa disebut home schooling dan bukannya home learning? Sedangkan istilah home learning itu lebih tepat maksudnya.

Hari ini bersekolah sudah menjadi suatu perkara wajib dalam norma kehidupan kita sehinggakan jika tidak menghantar anak ke sekolah pada usia 5 ke 6 tahun kita merasakan telah melakukan satu hal yang berdosa besar.

Oleh itu ianya adalah satu hal membela diri dengan menggunakan istilah home schooling bagi menyatakan yang kita pun menyekolahkan anak kita.

Sedangkan yang berbeza hanyalah persekitaran dan kaedahnya.

Asas kepada bersekolah adalah belajar. Belajar pula boleh dilakukan di mana sahaja, pada bila-bila masa dan dalam apa jua keadaan.

Sekolah adalah salah satu cara untuk belajar.

Jadi, bagi parents yang mengamalkan homeschooling, tidak perlu berasa rendah diri, dan bagi parents yang menghantar anak ke sekolah juga tidak perlu berasa bangga hati.

Kita ingin menyelami ke dalam realiti yang perlu dipersoalkan, adakah benar bersekolah itu automatik belajar?

Hari ini, ada ramai orang muda berkelulusan SPM/ STPM dan bukan sedikit graduan universiti dengan keputusan peperiksaan yang cemerlang. Tetapi, ramai pula di kalangan orang muda kita ini yang menganggur.

Malaysia adalah sebuah negara yang kaya dengan sumber asli serta pesat pembangunan teknologinya. Jika tidak, masakan begitu banyaknya warga asing dan PATI berpusu-pusu ingin memasuki negara ini demi mencari rezeki.

Apa yang orang muda ini belajar di sekolah dan universiti?

Ini adalah salah satu fakta bahawa belajar di sekolah belum tentu berkesan. Dalam erti kata lain, bersekolah belum tentu belajar.

InsyaAllah, dalam posting yang lain kita akan bincangkan pula apakah erti dan maksud belajar yang sebenarnya.

Homeschooling: Apa, Di mana, Bagaimana & Kenapa

Petang ini saya nak kongsikan beberapa perkara asas tentang homeschooling.

– Apa itu homeschooling?
– Di mana saya buat homeschooling?
– Bagaimana saya buat homeschooling?
– Kenapa saya pilih homeschooling?

Dan kalau anda tanya soalan, mungkin lebih banyak yang akan saya kongsikan.

Jumpa saya petang ini, 20 minit live FB bersama saya di fb.com/cikguazleen79

Khamis, 23 April 2020
3.32 petang hingga 3.52 petang – 20 minit sahaja tau!

Kongsikan kepada keluarga dan rakan-rakan. Mungkin ramai yang ingin tahu.

Jumpa nanti petang gaiss!

Nor Azleen Abd Rahim
#powerupmychild
#homeschooler