skip to Main Content

Home Schooling vs Home Learning

Mengapa disebut home schooling dan bukannya home learning? Sedangkan istilah home learning itu lebih tepat maksudnya. Hari ini bersekolah sudah menjadi suatu perkara wajib dalam norma kehidupan kita sehinggakan jika tidak menghantar anak ke sekolah pada usia 5 ke 6…

Read More

Ubat Pensel?

“Mommy, dapat pen.” “Ini pensel tekan namanya.” “Ini?” “Ini ubat pensel tekan.” “Bila nak guna? Kalau dia sakit?” Ahaks, itulah kita beritahu ubat dimakan apabila sakit. Jadi ubat pensel tekan? Salah guna perkataan mommy ini. Kan dah kena balik. Nor…

Read More

Tarian Gamelan: Timang Burung

Hari ini saya nak kongsikan video persembahan Az-Zaffan. Tarian Timang Burung ini dibuat atas permintaan tuan rumah dan pengantin. Sesungguhnya saya tidak ada asas menari gamelan, jadi suka hati sahajalah buat tarian ini. Asalkan comel penarinya, sudah cukuplah. https://www.youtube.com/watch?v=OB5xghkWIOw

Read More

Aurat 4 Tahun vs 7 Tahun

Acapkali apabila saya menghadiri kursus di Read Network, Afiah dan Azmina saya tinggalkan di BACC Platinum Walk Setapak (Sekarang telah berpindah). Di sini selain daripada diberi makan, bermain dan tidur, mereka turut mendapat pelbagai ilmu. Bila ambil, bukan main meriahnya…

Read More

Anak Tak Suka Pergi Sekolah?

"Patutlah dia asyik beri alasan sekarang ni kalau nak ke sekolah." Cepat-cepat saya toleh ke ibu-ibu yang sedang membawang itu. "Siapa kak?", saya pun nak sertai juga membawang ni. Huhu. Dan bermulalah cerita yang saya mesti kongsi di sini. Bukan…

Read More

Bagaimana Afiah Homeschooling?

Soalannya pendek sahaja, “Bagaimana Afiah homeshooling ya?”. Saya menarik nafas panjang. Soalan yang pendek itu, jika salah jawab bisa membuat orang marah atau berkecil hati. “Beginilah puan”, kata saya perlahan, “Pandangan saya mungkin berbeza dari kebanyakan orang. Bagi anak kecil…

Read More