5 Tips Mengajar Anak Sendiri Membaca Di Rumah

Selalu kan ibu rasa susahnya nak ajar anak sendiri kat rumah. Nak tahu satu rahsia, bukan ibu je yang rasa susah, ibu yang kerja cikgu pun selalu rasa lebih mudah ajar anak orang kat sekolah dari ajar anak sendiri kat rumah.

Haa, hari ni saya nak kongsikan 5 tips yang ibu (dan guru) boleh amalkan supaya mudah dan seronok ajar anak sendiri membaca di rumah.

Jom layan saya kat video hari ni. Share dengan kawan-kawan ramai-ramai ok!

5 Tips Mengajar Anak Sendiri Membaca Di Rumah
Sesi FB LIVE Bersama Cikgu Azleen, setiap Ahad 4.30 petang

Tutor/ Teacher (Part Time) Diperlukan

Adakah Anda Individu Yang Kami Cari? 
.
TUTOR/ TEACHER (Sambilan/ Separuh Masa) diperlukan segera.
.
GAJI RM10 – RM25 sejam (Mengikut bilangan pelajar, kelayakan dan pengalaman) + ELAUN Kehadiran + INSENTIF Tutoring
.
Whiztots Cepat Membaca sedang mencari individu untuk bersama kami mengembangkan organisasi ini untuk 2019.
.
TUGAS-TUGAS TUTOR
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1. Melaksanakan sesi pembelajaran dan pengajaran sekurang-kurangnya 10 kali dalam seminggu
2. Menyediakan bahan belajar dan mengajar untuk semua sesi yang dipertanggungjawabkan
3. Membuat laporan sesi pembelajaran dan pengajaran untuk semua sesi yang dilaksanakan
4. Membuat laporan prestasi semua pelajar yang mengikuti sesi dilaksanakan
5. Memberi respon terhadap pertanyaan ibu bapa tentang anak yang diajar
6. Membuat survey dan research berkaitan teknik pembelajaran dan pengajaran
7. Mengemaskini pengetahuan dan kemahiran yang berkaitan dengan bidang tugas
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
.
Kemahiran dan Kelayakan TUTOR 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
1. STPM dengan kepujian dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Diploma dalam apa-apa bidang digalakkan memohon.
2. Mampu mengajar dan mengendalikan kanak-kanak berusia 4 tahun hingga 9 tahun
3. Boleh menyebut semua bunyi dalam bahasa pertuturan BM dan BI dengan betul dan tepat.
4. Pintar menyelesaikan masalah/ konflik kanak-kanak
5. Menghasilkan bahan belajar yang sesuai dengan topik sekurang-kurangnya 1 dalam seminggu dari scratch
6. Seorang ekstrovert
7. Sering bertanya untuk mendapatkan maklumat
8. Menghadiri kelas-kelas mengajar – Pernah menghadiri Kursus Intensif Kaedah Mengajar Fonik Bacalah Anakku atau ReadEasy Phonics adalah satu kelebihan
9. Keutamaan kepada yang berpengalaman mengajar
10. Menepati masa
11. Berumur 19 hingga 35 tahun
12. Sihat tubuh badan
13. Sanggup menghadiri kursus kelayakan/ peningkatan diri
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
.
Waktu Bekerja TUTOR 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ahad hingga Khamis: 8.00 malam hingga 10.00 malam
JUMAAT CUTI
Sabtu minggu pertama (1 bulan sekali): 8.00 pagi hingga 1.00 tengah hari
(MENGIKUT JADUAL YANG DISEDIAKAN)
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
.
=======
Keistimewaan
=======
– Training in house diberikan.
– Minuman disediakan (pantry)
– Tempat solat disediakan.
– Parking percuma.
– Ada wifi.
– Berdekatan dengan tempat makan.
– Insentif Khas Tutor – jam mengajar dan laporan progress
– Ada elaun kehadiran
– Makan tengah hari PERCUMA setiap hari Khamis
.
===========
Siapa kami?
===========
Whiztots merupakan sebuah syarikat yang berpengalaman dalam bidang perkembangan kanak-kanak selama 3 tahun lebih. Kami menawarkan perkhidmatan kelas membaca fonik, kelas penulisan kreatif dan kelas konsep asas dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris untuk kanak-kanak sedari 3 tahun 6 bulan dan ke atas. Kami juga mengadakan program cuti sekolah dan kursus kaedah mengajar untuk ibu bapa dan guru.
.
Bagaimana untuk memohon?
.
1) Hantar email kepada kami: team.whiztots@gmail.com
2) Lampirkan resume, sijil STPM, sijil diploma dan jawatan yang di pohon.
3) Nyatakan di dalam email kenapa kami harus memilih anda untuk menjadi sebahagian daripada tim kami.
.
Semua jawatan berpusat di Taman Kota Masai, Pasir Gudang, Johor.
.
Hanya calon yang disenarai pendek akan diberitahu melalui email/ telefon.
Harap maklum. Terima kasih.
.
.
WHIZTOTS CEPAT MEMBACA
NO 49 A, JALAN RAMBAI 12, TAMAN KOTA MASAI, 81700 PASIR GUDANG, JOHOR
.
Komen dan pm tidak akan dibalas. Sila emel ke team.whiztots@gmail.com
.
Harap maklum.

Anak Rabun Dekat Atau Jauh?

Hari itu suami buat cermin mata baru di A-Look Aeon Tebrau. Oleh kerana Afiah pun kerap mengadu tidak nampak, kami pujuk-pujuk dia untuk buat pemeriksaan mata.

Hasilnya di dapati bahawa mata Afiah memang ada isu, cuma pekerja yang memeriksa itu kata dia tak boleh nak jelaskan dengan lebih lanjut sebab kepakaran dia bukan pada mata budak.

Dia sarankan kami bawa Afiah ke klinik/ hospital buat pemeriksaan dengan doktor. Ataupun ada satu kedai optometri di Giant Plentong yang memang kepakarannya memeriksa mata budak.

Dan lagi, dia juga berikan tips apabila nak periksa mata anak:

Tips 1 – Pergi buat pemeriksaan mata pada awal pagi. Ini kerana mata anak lebih segar pada ketika ini. Jika pemeriksaan dilakukan pada waktu petang atau malam, mata anak akan kepenatan dan sedikit sebanyak akan mempengaruhi hasil ujian mata.

Eh, rasa macam banyak dia bagi tips, tapi ingat 1 sahaja. Huhu.

Tips 2 – Rupanya ada beza jika hasil pemeriksaan itu – (negative) atau + (positif). Dia tunjukkan yang hasil mata suami dan saya adalah negative. Tapi mata Afiah positif. Kanta yang akan digunakan untuk membetulkan penglihatan untuk kedua keadaan ini adalah berbeza.

Kanta yang lebih cembung digunakan untuk mata positif dan menyebabkan mata nampak lebih besar.

Cuma dia tak dapat cerita lebih details apa beza positif dan negatif tu.

Melalui google, saya fahami bahawa simbol positif itu bermaksud farsighted (rabun jauh) dan simbol negatif adalah nearsighted (rabun dekat).

Jadi, nanti kami akan bawa Afiah buat pemeriksaan mata lebih terperinci dengan doktor. Lebih baik, lebih tepat.

Nor Azleen Abd Rahim
#cikgumommy